Droogte
Droogte
Tekst: Lianne Veenstra www.veenstra-agrocoaching.nl
Voor het derde jaar op rij
Voor het derde jaar op rij lijkt het een droog groeiseizoen te worden. Het is nu al merkbaar, terwijl de groei van de meeste gewassen nog moet beginnen.
De tekorten die in de vorige jaren zijn opgebouwd zijn nog lang niet aangevuld. In het begin van het jaar is er toch genoeg regen gevallen, zou je zeggen. Het komt niet op de juiste plek terecht, is de conclusie. Omdat we in Nederland een systeem hebben wat gericht is op waterafvoer. En we moeten naar een systeem gericht op waterberging om verdere schade door droogte te beperken.
Tijd
Het kost tijd om een dergelijke switch te maken. Tijd voordat de urgentie bij iedereen doorgedrongen is. Tijd om uit te vinden welke methode het beste werkt. En tijd om nieuwe manieren in de praktijk in werking te laten gaan.
Twee werelden
Als dochter van een akkerbouwer en voormalig docent aan de agrarische hogeschool, oa in het vak waterbeheer, gaat mij dit wel aan het hart. Inmiddels ben ik al een aantal jaar actief als agrocoach, en richt ik mij op het goed uit de verf laten komen van mensen. Ik zie een parallel tussen beide werelden: “Dat tank ik later wel bij”
Het werkt bij ons mensen net zo als bij de bodem en de planten die er groeien. Het duurt even voordat we beseffen dat er sprake is van droogte. Dat we niet meer genoeg voorraad hebben om uit te putten en langzaam minder zijn gaan produceren omdat onze bronnen opraken. En als we het merken, denken we al gauw: “dat tank ik later wel bij” door bijvoorbeeld een vakantie van wel twee weken achter elkaar. Vergelijk die vakantie met een grote hoeveelheid regen die ineens kan vallen. De hoeveelheid op zich is dan misschien wel genoeg om het watertekort aan te vullen. Maar als het water niet opgeslagen kan worden en het vervolgens net zo hard weer wegvloeit, hebben we er nog niets aan. En het watertekort bouwt zich verder en verder op….
Structurele voorraad
Kortom, het is zaak dat we iets structureels aan onze persoonlijke waterberging doen ipv maar één keer per jaar. Zodat we genoeg voorraad hebben om er tegenaan te kunnen. Hoe zorg jij voor ontspanning in drukke tijden? Hoe laad je weer op na hard werken? Hoe houd je als ondernemer genoeg veerkracht als het spannend wordt rondom je bedrijfszaken? Want als jij last krijgt van droogte, zijn de gevolgen elders ook merkbaar.
Heb jij scherp wat je nodig hebt om in balans te blijven en genoeg voorraad te hebben? Wat ga jij doen aan je persoonlijke waterberging? Sta daar eens bij stil, en bespreek het met elkaar.
Lianne Veenstra is agrarisch coach en trainer. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.veenstra-agrocoahing.nl of stuur een mail naar lianne@veenstra-agrocoaching.nl. Je kunt ook hier het contactformulier invullen.