Skip to content

Fier en dankbaar

Fier en dankbaar

Tekst en foto: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching

Waar ben jij dankbaar voor? Afgelopen jaar was misschien niet makkelijk met de dingen die op je pad zijn gekomen? Ondanks ellende raad ik je aan om te kijken wat er wel is. Beschouw niets als vanzelfsprekend.

Vooruitkijken en terugblikken
Zo rond de jaarwisseling wordt er op TV en in kranten veel teruggeblikt en vooruitgekeken naar de ontwikkelingen die voor 2019 mogelijk zijn. Ik geloof niet dat het leven maakbaar is. Nee, dingen naar ons hand zetten kan eenvoudig niet omdat we op veel zaken geen (directe) invloed hebben. Wel kijk ik dankbaar terug op wat er op mijn pad is gekomen. Ook voor die dingen die niet makkelijk waren, maar waar ik wel van geleerd heb.

Aan het begin van het jaar praat men veel over goede voornemens. Nu maakt het helemaal niet uit dat je goede voornemens maakt op de eerste dag van het jaar. Het kan net zo goed op 19 januari zijn of iedere willekeurige dag in het jaar. Het gaat vooral om de intentie waar je het mee doet (bijvoorbeeld ‘ik wil me positiever voelen’)! Een begin-en einddatum is handig voor jezelf en je omgeving om het concreet te maken en het opnemen in je routine.

Dan gaat het nog om het overwinnen van je innerlijke draken (je eigen innerlijke belemmeringen en overtuigingen) alleen of met hulp van een ander. Neem jij je verantwoordelijkheid voor de dingen waar je wel invloed op hebt?

Dankbaar zijn als goed voornemen
Een goed voornemen zou kunnen zijn: ik leg een notitieboekje naast mijn bed en schrijf de komende drie maanden iedere avond minstens 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’ en vul dat aan. Zo oefen je jezelf in dankbaarheid.

Ook met kinderen kun je dankbaarheid oefenen: maak een ‘dankbaarheidspot’. Ieder schrijft dingen op strookjes papier op waar ze dankbaar voor zijn (bijvoorbeeld ik ben dankbaar dat we cadeautjes en visite hadden op mijn verjaardag). Vervolgens doe je de strookjes papier in de pot. Als je een moeilijke dag hebt, kun je de pot omkiepen om terug te denken aan de dingen waar je dankbaar voor was.

Wat heb je daar aan? Hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky schreef een boek over ‘de maakbaarheid van het geluk’. Hierin beschrijft ze dat onderzoek uitwijst dat mensen die dankbaar zijn:
1. minder materialistisch zijn (zoals kinderen in Afrika vaak heel dankbaar zijn),
2. zich minder vergelijken met anderen, en
3. minder last hebben van negatieve emoties.

Vooral het voelen en tonen van dankbaarheid maakt je gelukkiger. Oprecht dank je wel zeggen tegen je partner die je een vers kopje koffie geeft. Een bedankje voor hulp die je mag ontvangen, zorgt ervoor dat de ander zich waardevol voelt. Het zet als het ware de schijnwerper op het positieve en het mooie. Het werkt twee kanten op. Jij voelt je gelukkiger en de ander voelt zich goed of zelfs trots. Zoals de Belgen zeggen: zodat de ander zich ‘fier’ mag voelen. Dat doet de relatie goed.

Ik wens je veel leerzame, fiere en dankbare momenten toe in 2019!
Wil je meer hierover lezen, lees dan het boek: De maakbaarheid van het geluk (uitgeverij Lev., 2013) door Sonja Lyubomirsky, ISBN 9789400502895 .

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is agrarisch coach en trainer. Wil je meer weten? Kijk dan op www.mavintraining.nl of stuur een email naar info@mavintraining.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden