Omgaan met frustraties
Omgaan met frustraties
Tekst: Monique te Kiefte | www.tekieftecoaching.nl
Het overkomt iedereen wel eens. Iemand is gefrustreerd en jij bent net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en krijgt alle frustraties van de ander over je heen. Omgaan met frustraties is best lastig.
De samenwerking tussen jullie gaat niet goed. Of op het bedrijf loopt het niet; er zijn dieren ziek, misschien er is geen geld. Of je bent bijvoorbeeld mantelzorger en diegene heeft door de coronacrisis de emmer helemaal vol. Er komt nog een druppel bij, de emmer loopt over en jij bent de eerste die gebeld wordt.
Negatieve emoties
Als iemand zijn frustraties op jou loslaat, kun je wel even schrikken. Misschien gebeurt dit vaker en herken je dat het gebeurt. Daar kun je wel even flink van slag van zijn. Ook al wil je het niet, je wordt er toch door beïnvloed. Voordat je het weet, word je meegesleept in de negatieve emoties van de ander. De emotie van de ander heeft ook invloed op jou. Je wordt er helemaal depri van. Je voelt je net een spons die alles maar opneemt. Het ontneemt je de lust om contact op te nemen met die persoon.
Als iemand zijn frustraties op jou gooit, blijf jij met een rotgevoel zitten. De ander is zijn of haar emoties kwijt, maar jij voelt je vervelend. Het maakt dat je tegen het contact met de ander op gaat zien. Natuurlijk weet je wel dat de ander het niet zo bedoeld en dat hij of zij het moeilijk heeft, maar toch heb je er last van. Hoe kun je je er niet zo door laten beïnvloeden?
Tuinieren
Stel je nu voor dat iedereen een eigen tuintje heeft met daarin zijn gevoelens, gedachten en gedrag. Dan kun je je voorstellen dat iemand die zo boos is, al zijn woede bij jou in de tuin dumpt. Hoe kun je dan zorgen dat de grens met de ander beter afgebakend wordt, zodat de ander niet meer zijn frustratie in jouw tuintje plant? Op welke manier zorg je dat de schutting zo hoog of stevig wordt, dat de ander niet meer in jouw tuintje komt en daar de boel overhoop haalt?
Omgaan met frustraties van de ander, hoe doe je dat? Een stappenplan:
- Laat de ander even uitrazen.
- Luisteren naar de ander is vervolgens het belangrijkste; aankijken, knikken en hummen.
- Vat samen. Laat de ander zien dat je de ander hebt gehoord door samen te vatten wat hij heeft gezegd. Je benoemt daarbij ook de gevoelens die je denkt te horen. Bijvoorbeeld: ‘Volgens mij ben je erg boos, klopt dat?’ Dat wil niet zeggen dat je het met hem eens bent. Zo kan zijn emotionele temperatuur zakken en kan jij openstaan voor wat jij zegt. Zolang hij emotioneel is, kan hij niet horen wat jij zegt.
- Dan kun je ook nog een vraag stellen. Bijvoorbeeld; ‘Is er iets dat ik voor je kan doen?’ of ‘Kunnen we samen naar een oplossing kijken?’
- Afhankelijk van wie je voor je hebt en wat je met de relatie van deze persoon wilt, kun je het leeggooien van de emmer stoppen door dat te zeggen. Bijvoorbeeld; ‘Ik hoor dat je boos bent. Ik voel me hier vervelend bij en dat maakt dat ik ertegenop ga zien om je te bellen of te bezoeken.’ Blijf doorgaan met luisteren en samenvatten tot de emoties gezakt zijn en de ander rustig is.
- Sluit het positief af. Drink samen nog een kop koffie of wens de ander een fijne dag.
Voor boosheid kun je ook bezorgdheid lezen. Dat kan hetzelfde uitpakken. Vaak word je zelf ook meegezogen in die emoties van de ander. Dan is het wel fijn als je de frustratie bij de ander kunt laten. Het is namelijk niet jouw frustratie en laat die ook niet bij jou in de tuin planten. Dat tuiniert een stuk plezieriger!
Monique Te Kiefte is agrarisch coach. Wil je meer weten: mail dan naar monique@tekieftecoaching.nl of kijk op www.tekieftecoaching.nl Je kunt ook hier je gegevens achterlaten. Wij nemen dan contact met je op.