Oudervrucht
Oudervrucht
Tekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching, foto: Josh Willink via Pexels
Een week geleden reed ik vanaf de snelweg een stuk binnendoor en kwam langs een boerderij met daarop aan de gevel de letters ‘Oudervrucht’. Dit deed me mijmeren over alles wat we meekrijgen van onze ouders. Niet alleen onze genen, maar ook alles wat we tijdens onze opvoeding meekrijgen. Alle mooie en minder mooie kanten. We krijgen allerlei boodschappen en opvattingen mee.
Opvattingen
In coachgesprekken vraag ik hier ook naar: Wat heb je meegekregen uit je gezin van herkomst? Soms zijn het parels en andere opvattingen voelen later in het leven zo zwaar als een steen. Deze opvattingen werken belemmerend als ze ons tegenhouden en klein maken. Zoals ‘dat lukt toch niet, daar heb je de capaciteiten niet voor’. Misschien is dit vroeger tegen je gezegd door een van je ouders, een ander familielid of een leerkracht. Zo’n uitdrukking wat iemand dan zegt, maakt een diepe indruk op je als kind. Misschien ben je dit gaan geloven?
Familie
Heftige gevoelens en meningen worden vaak doorgegeven. Kijk eens naar de geschiedenis van je familie. Wat weet je ervan? Hoe wordt er thuis over de familie gesproken? Kan er gesproken worden over belangrijke dingen die er gebeurd zijn? Wat voor invloed heeft dit op jou? Kun je ruimte innemen om je eigen weg te bewandelen?
‘Familie is als een dansvloer waarop de dansers steeds ruimte voor hun eigen expressie moeten vinden’. *
*Citaat uit het boek ‘Het oudste dochter effect’ van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven.
Los komen van belemmerende overtuigingen
Bewust worden van je overtuigingen is een eerste stap. Want overtuigingen kunnen een vertroebeld beeld geven op jouw kernkwaliteiten. Zo sprak ik een vrouw die de indruk van zichzelf had dat zij behoorlijk afwachtend en passief was, dat zij weinig initiatieven ontplooit omdat haar belemmerende overtuiging was ‘wij zijn maar gewone mensen’, en dit het maken van keuzes behoorlijk in de weg stond.
Dan volgt het tegen jezelf zeggen: ‘ik ben niet meer die kleine jongen/dat kleine meisje’. Het is lastig om die overtuigingen los te laten, maar het kán wel! Soms is daar hulp van buitenaf voor nodig. Zodat je uiteindelijk als het ware op de schouders van je ouders kan staan, zoals zij op hun ouders staan en daardoor verder kunnen kijken. En je uiteindelijk kunt zeggen: ‘Ik ben vrucht van mijn ouders, maar toch mijn unieke zelf’.
Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is agrarisch coach en trainer. Heb je een vraag, wil je meer weten? Kijk dan op www.mavintraining.nl stuur een email naar info@mavintraining.nl of klik op deze link.