Verantwoordelijkheid voelen
Verantwoordelijkheid voelen
Tekst: Monique te Kiefte | www.tekieftecoaching.nl
Er is al een tijdje spanning op de boerderij. De melkprijs is slecht, door de droogte is er te weinig voer ingekuild en de regelgeving zorgt voor veel onzekerheid. Vader en zoon (bedrijfsopvolger) reageren deze stress op elkaar af en moeder staat ertussen. Ook de vriendin van de zoon trouwens. Want hoe houd je een goede relatie met je schoonouders, als je vriend iedere keer ruzie met zijn vader heeft? En dan niets meer zegt. Wat doe je dan?
Sfeer in huis
Op een boerderij zijn wonen en werken erg met elkaar verweven en ze beïnvloeden elkaar daardoor voortdurend. Als de sfeer thuis niet goed is, heeft dat invloed op het bedrijf en omgekeerd. Als mensen de verantwoordelijkheid voelen om de sfeer in het gezin of op het bedrijf goed te houden, is dat een zware taak.
Bliksemafleider
De ander (of de anderen) gaan leunen op jou. Je wordt gebruikt als bliksemafleider. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de samenwerking tussen je vader en je vrouw niet goed is, het kan zijn dat de samenwerking tussen je man en zoon moeizaam verloopt of dat je man zijn frustratie over hetgeen wat in het bedrijf gebeurt, afreageert op de jou (en de kinderen).
Partij kiezen
Als er meer mensen in je gezin zijn, of meer mensen op het bedrijf werken, dan sta je er altijd tussen in. Je hebt het gevoel dat je constant partij moet kiezen. En dat wil je niet. Je hebt voor beide partijen begrip, maar je wilt niet kiezen. Vaak hebben beiden wel (voor een deel) gelijk.
Het komt voor dat mensen de verantwoordelijkheid voelen voor de ander of voor de sfeer in huis en op het bedrijf. Zo houd je het communicatiepatroon in stand. Het blijft zo doorgaan, want de andere partij(en) krijgen niet de kans het samen op te lossen.
Er moet iets veranderen
De situatie put jou uit, je kunt er kriebelig van worden en geeft je een gevoel van machteloosheid. Want als jij de boel niet sust, escaleert het helemaal (denk je). Je bedoelt het goed en wilt het sussen, maar als je niet oppast ben je de gebeten hond en richt de frustratie zich op jou. Als er niemand wat verandert, blijft de situatie in stand. Dus er zal iets moeten veranderen. Maar wat?
Hoe laat je de verantwoording waar die hoort?
Stap 1. Bewust worden
Stap 1 is het bewust worden en herkennen van het patroon.
Stap 2. Gevolgen voor mij?
Zodra de situatie van meningsverschil er is, vraag je je af: ‘Heeft dit gevolgen voor mij? Zo nee? Laat gaan. Zo ja? Ga naar stap 3.
Stap 3. Wiens probleem is het?
Vraag je dan af: ‘Wiens probleem is het?’ Is het antwoord: ‘van mij’, ga dan naar stap 4. Is het antwoord: ‘van de ander’, ga dan naar stap 5.
Stap 4. Problemen met het gedrag van de ander
Heb jij een probleem met het gedrag van de ander? Geef een krachtige ik-boodschap op basis van de 3 G’s. Gedrag (van de ander), Gevoel (van jou) en het Gevolg (voor jou).
Stap 5. De ander heeft een probleem
Heeft de ander een probleem? Dan geldt de regel; Luisteren, Samenvatten, Doorvragen (LSD). Met de nadruk op luisteren. Je zet jezelf even opzij en luistert naar wat de ander te vertellen heeft.
Met name stap 2 is soms moeilijk. Van wie is het probleem? Vaak denken we (althans, ik wel) dat we moeten zorgen dat de ander gelukkig is. Dat ligt echter niet in ons vermogen. Dat zal ieder voor zich moeten doen. Of niet. Ik hoor vaak van klanten dat wanneer zij zich dit realiseren én gaan toepassen, het leven er een stuk plezieriger van wordt. Wanneer voelde jij je voor het laatst verantwoordelijk voor de ander?
Een agrarisch coach kan je helpen communicatiepatronen zichtbaar te maken. Agrarisch coaches kennen de manier van leven op agrarische familiebedrijven. Wil je een afspraak? Klik dan hier. Bekijk hier het profiel van Monique te Kiefte.
Monique Te Kiefte is agrarisch coach. Wil je meer weten: mail dan naar monique@tekieftecoaching.nl of kijk op www.tekieftecoaching.nl