Skip to content

Moet jij zo veel?

MOET jij zo veel (van jezelf)?

Tekst: Monique te Kiefte | www.tekieftecoaching.nl

Brengt de tijd het met zich mee? Ik kom telkens mensen tegen die zoveel ‘moeten’. Koeien melken, eten koken, (schoon)ouders verzorgen, kinderen naar de sport brengen. Roep jij ook vaak dat je zoveel ‘moet’? Moet je zoveel, of leg je dat jezelf op?

Gevoelens
Het geeft onprettige gevoelens als je teveel moet. Je komt in tijdsnood en het levert je veel stress op. Sommige mensen jagen zich op en proberen meer dingen te doen in dezelfde of in nog minder tijd. Andere mensen verlammen en stellen dingen uit of zij gaan bezig met dingen die niet noodzakelijk zijn.

Stress
Als je langere tijd het idee hebt dat je heel veel ‘moet’, dan geeft dat veel stress. Het beklemt je. Eigenlijk zeg je met het woord moeten: er was iets niet goed, er is iets niet goed of er gaat iets niet goed. Je voelt je onder druk gezet en je zou willen dat de situatie anders is. Als je teveel moet, ga je het gevecht aan met de realiteit; je wilt dat de situatie anders is dan die is.

Tips
Hoe kun je het woord ‘moeten’ vervangen door iets anders?
Stap 1: Wat doe je in je leven waarvan jij vindt dat je het moet? Maakt een lijst van de dingen die jij van jezelf moet doen. Ik moet …

Stap 2: Zet achter elke zin; Waarom? En beantwoord deze vraag. Vaak komen daar verassende antwoorden uit, bijvoorbeeld; voor geld, om goedkeuring te krijgen, om straf te voorkomen, om schaamte te vermijden, om schuld te vermijden of uit plichtsbesef. Nu weet je waarom je het woord ‘moeten’ gebruikt.

Stap 3: Zet voor elk item op je lijst: Als ik echt wil, kan ik ervoor kiezen om …
Dat klinkt al heel anders. Zo neem je zelf verantwoording voor je eigen gedrag. En kun je er dus ook voor kiezen om het anders te doen.

Wanneer je het woord moeten kunt vervangen door kiezen, geeft je dat veel vrijheid. En misschien maak je dan wel andere keuzes …

Monique te Kiefte is agrarisch coach. Wil je meer over haar weten kijk dan op www.tekieftecoaching.nl of stuur een mail naar: monique@tekieftecoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden