Skip to content

Wat kies jij?

Wat kies jij?

Tekst: Lianne Veenstra, www.veenstra-agrocoaching.nl

Het is weer verkiezingstijd. Overal hangen verkiezingsborden om je te stimuleren je stem uit te brengen voor de provinciale staten en het waterschap. Verschillende politieke partijen gaan de strijd aan met elkaar tijdens discussie avonden en op radio of televisie. Om ons te overtuigen waarom een keuze voor een bepaalde partij de juiste is, worden de belangrijkste standpunten uitgewerkt in een verkiezingsprogramma.

Verkiezingsprogramma’s kunnen we er nog eens bij pakken om na te lezen waar een partij voor staat. En ze dienen als uitgangspunt wanneer er coalities worden gevormd na de verkiezingen.

Welke koers voor de toekomst
Wat staat er eigenlijk in jouw persoonlijk verkiezingsprogramma? Wat zijn de belangrijkste items en doelen in jouw leven en hoe wil je die uitwerken? Waar sta je voor, en wat drijft je? Heb je al eens nagedacht over welke waarden jij belangrijk vindt? Bijvoorbeeld openheid of plezier, gelijkwaardigheid of verantwoordelijkheid. Of zelfstandigheid, trots of respect. En in welke levensgebieden zoals je relatie, familie en vrienden of je werk of bedrijf komen deze waarden tot uiting? En kun je de waarden die voor jou persoonlijk van belang zijn voldoende kwijt in bijvoorbeeld je bedrijf? Wat doe je als dat niet het geval is? Vragen die je aan het denken zetten over de koers die jij uit wilt zetten voor de toekomst.

Familie-coalitie
Om zicht te krijgen op belangrijke thema’s en doelen in je leven, zijn er verschillende hulpmiddelen. Zo begeleid ik op dit moment een familiebedrijf met behulp van het waardenspel. Ieder familielid wordt uitgedaagd om een persoonlijke top 3 van waarden te kiezen en te verwoorden waarom deze belangrijk voor je zijn. Welk van die waarden worden er gedeeld met de andere familieleden en welke niet? Hoe kun je verschillen overbruggen? Met andere woorden: hoe wordt de samenwerkingscoalitie gevormd? Welke items uit de verkiezingsprogramma’s komen in elk geval in de coalitie terug? En waar kan over worden onderhandeld? Bij samenwerken in familiebedrijven is het belangrijk om goed af te stemmen over wat je drijft en samen doelen te bepalen.

Ben jij er al uit op wie je gaat stemmen? Zorg er in elk geval voor dat het verkiezingsprogramma voor jouw eigen toekomst duidelijk is.

Ook benieuwd naar wat je werkelijk drijft? En hoe je dat in kunt zetten in jouw toekomstplan? Of hoe je familie en samenwerkingspartners daar tegenaan kijken? Laat een onafhankelijk coach eens met je meedenken.

Lianne Veenstra is coach en trainer voor agrarisch ondernemers. Via haar bedrijf Veenstra Agrocoaching begeleidt en coacht Lianne dagelijks agrarisch ondernemers. Meer weten? Kijk dan op http://www.veenstra-agrocoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden