Skip to content

Inversteer eens in… elkaar!

Investeer eens in… elkaar!

Tekst: Dik Veefkind – AgroCoach. www.agrocoach.nl

Tijdens mijn werk als coach voor agrarisch ondernemers wordt er regelmatig gesproken over het wel of niet doen van investeringen. Als je wilt bijblijven, groeien of kunnen voldoen bepaalde wet- en regelgeving dan kan dat vaak niet zonder te investeren in bijvoorbeeld beton, “oud ijzer”, grond of rechten van welke soort dan ook. En altijd gaat dat gepaard met (veel) geld.

Je investeert in de hoop dat het je iets oplevert: een hoger rendement, werkgemak, tijdsbesparing, voldoen aan de regels… En het valt me zo nu en dan op hoe ver ondernemers bereid zijn om te gaan zodat die investering ook daadwerkelijk gedaan kan worden. Investeren is vaak onvermijdelijk als je boer wilt blijven.

Zo was ik onlangs in gesprek met Bart en Saskia*. Om te kunnen blijven bestaan vond Bart dat ze een aantal grote investeringen moesten doen. Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat Bart goed had nagedacht over de stappen die ze zouden moeten zetten, maar ik merkte bij Saskia enige terughoudendheid. Toen ik dat benoemde barstte de bom.

Uit elkaar gegroeid
Saskia en Bart zijn nu 20 jaar getrouwd en zij heeft altijd achter Bart en het bedrijf gestaan. Maar gaandeweg blijkt dat ze uit elkaar aan het groeien zijn. Bart heeft al zijn aandacht gericht op de groei en ontwikkeling van het bedrijf en Saskia ontfermt zich vooral over haar drukke gezin en haar ouders die zorg nodig hebben. Op mijn vraag hoeveel tijd ze echt samen doorbrengen blijft het erg lang stil…

Dat is wat ik heel veel zie, hardwerkende boerenfamilies die investeren in het bedrijf maar niet of nauwelijks in elkaar. Dan hoor ik: “Ik heb er weinig tijd voor”, of “geen idee hoe we dat moeten aanpakken”. De basis voor een gezond (familie) bedrijf zijn goede (familie) relaties. Als het in je relatie, gezin of familie niet lekker loopt, kun je nog zulke grote investeringen willen doen, de vraag is of het echte rendement voldoende zal zijn.

Werk aan je basis
Daarom: werk aan je basis. Investeer in de juiste volgorde. Investeer eens… in elkaar! Voor veel agrarisch ondernemers betekent dit investeren in elkaar, door tijd en aandacht te hebben voor, en ruimte te geven aan de ander. Het is als het bouwen van een schuur: als de fundering niet sterk genoeg is zakt het gebouw vroeger of later in elkaar. Dit is ook het eerste wat Bart en Saskia hebben gedaan. Werken aan de basis, de fundering, hun relatie en dan pas verder.

Waar investeer jij in?

*Bart en Saskia zijn door mij verzonnen namen. Het praktijkvoorbeeld niet.

 

Dik Veefkind is via zijn bedrijf AgroCoach coach en mediator voor agrarisch ondernemers . Wil je meer weten? Kijk dan op www.agrocoach.nl of mail naar: info@agrocoach.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden