Skip to content

Agrarische bedrijfsbeëindiging

Agrarische bedrijfsbeëindiging: Einde of nieuw begin?

Tekst: Willy Kempen – www.willykempen.nl

De kogel is door de kerk. Het melkveebedrijf van Jan stopt. Jan is begin vijftig, heeft geen opvolger en heeft niet meer de motivatie zich te verdiepen in alle regelgeving die op hem afkomt en om te investeren. De constante veranderingen maken hem somber en onrustig, bovendien speelt zijn gezondheid op. Jan wil minder uren werken en minder fysieke belasting. De bedrijfsbeëindiging staat vast.

Emoties
De verschillende emoties vechten om voorrang als ik Jan spreek. Opluchting dat de beslissing tot bedrijfsbeëindiging is gevallen. Angst voor de een nieuwe toekomst. Verdriet omdat in het hier en nu het familiebedrijf stopt.

Een nieuwe start
Jan heeft contact met mij gezocht om te onderzoeken waar zijn toekomstig werkzame leven ligt. In eerste instantie had Jan de gedachte: “Ik wil niet stilzitten, ik pak alles aan wat langs komt”. Maar gaandeweg is Jan het einde van het agrarisch bedrijf gaan zien als een nieuwe start. Een kans om nieuwe ervaringen elders op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en persoonlijke groei door te maken.

Droombaan
Samen zijn wij op zoek gegaan naar wie de persoon Jan nu eigenlijk is. Wat drijft Jan in het leven, waar wordt je gelukkig van, en wat wil je absoluut niet? Wat is zijn ideale situatie, durf eens te dromen.

Zo konden we voor Jan een compleet plaatje maken: Jan wordt blij van mensen om zich heen, Jan houdt van de natuur en van werk met een kop en een staart. Bovendien was duidelijk geworden dat het werken met machines een van Jan zijn meest favoriete bezigheden waren op de boerderij.

Werken in een klein team is belangrijk voor Jan zodat hij gezien en gehoord wordt, bovendien wil hij graag zelfstandig werken. Meer vrije tijd en minder fysieke arbeid is ook een grote wens. Ideaal zou zijn als hij 4 dagen kan werken en maximaal 1 uur reistijd per dag heeft.

Netwerken
Vervolgens hebben we Jan zijn netwerk in kaart gebracht, een CV opgesteld en een gesprek over zijn “droombaan” geoefend. En daar ging Jan op pad. Vol enthousiasme en met zijn droombaan voor ogen. Koffiedrinken met verschillende mensen die hem verder kunnen helpen om zijn droombaan te vinden. Het enthousiasme en de focus die Jan uitstraalde hebben gewerkt. Binnen 2 maanden had Jan zijn droombaan, op een afstand van 20 minuten fietsen. Een technische functie van vier dagen in een team van 5 mensen bij een dienstverlenend bedrijf in de groenvoorziening.

Een nieuw begin
Samen met zijn vrouw en een grote bos bloemen kwam hij trots het goede nieuws vertellen. Weliswaar einde van het agrarisch bedrijf maar vooral voor hen beiden een nieuw begin!

Willy Kempen- van Veen is agrarisch coach en registermediator. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.willykempen.nl of stuur een berichtje naar mail@willykempen.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden