Skip to content

De trekker

De trekker

Tekst: Liza Simons, Agrarisch coach, Een andere aanpak

De trekker, het symbool van de moderne, gemechaniseerde landbouw. Trekkers brengen boeren samen. We kennen natuurlijk de TrekkerTrek van ronkende motoren, dikke banden en veel mannelijke trots.

De agrarische wereld en de trekker zijn op en top man. In deze wereld bestaat er echter een belangrijke tweede trekker, de trekker van verandering. Een vrouwelijke trekker die met een frisse blik kijkt naar al dat ronkende geweld en getier; de boerin.

De boerin heeft door haar rol, achtergrond en parttime baan een meer flexibele identiteit. Zij is in staat om buiten het vak van de boer te kijken naar andere of verdiepende mogelijkheden van ondernemerschap op het boerenerf.

De beste servicemonteur van het bedrijf. Zij brengt vaak als eerste problemen binnen het gezin ter sprake. Veelal zijn zij het die om hulp vragen bij een agrarisch coach of hulpverlener. Een vrouw signaleert problemen en maakt deze met of zonder hulp bespreekbaar.

Het gesmeerd laten lopen van de motor, het trekken van een zware last en het maken van vele kilometers. Niet alleen de trekker, maar ook de relaties binnen een agrarisch familiebedrijf vragen af en toe om groot onderhoud.

De agrarische vrouw houdt het onderhandelingsproces gaande tussen productie- en, multifunctioneeldenken, privé en werk, het gezin en de relatie. Dit is cruciaal voor het in balans ontwikkelen van een nieuwe bedrijfsstrategie, maar ook voor het in harmonie kunnen leven met het agrarische familiebedrijf.

Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van de tractor in al haar verschijningsvormen kan ik het boek Tractor Een geschiedenis van harte aanbevelen. Uitgegeven door Centrum Agrarische Geschiedenis en Amsterdam University Press.

Liza Simons is coach voor agrarisch ondernemers. Via haar bedrijf Een andere aanpak begeleidt en coacht Liza dagelijks agrarisch ondernemers. Meer weten? Kijk dan op www.eenandereaanpak.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden