Skip to content

Nieuw land

Nieuw land

Tekst: Lianne Veenstra – Veenstra agrocoaching

Heb je het boek “Het nieuwe land” van Eva Vriend al eens gelezen? Een aanrader! Prachtige verhalen over de eerste bewoners, met name de boeren, van de Flevopolders. Verhalen die mij boeien, temeer omdat het een stukje van mijn eigen familiegeschiedenis beschrijft. Mijn opa en oma wilden toentertijd graag boeren, maar hadden op dat moment niet de beschikking over een eigen bedrijf. Zodoende hebben ook zij zich georiënteerd op een boerderij in de Noordoostpolder.

Selectieprocedure
Het boek beschrijft de strenge selectieprocedures van de rijksoverheid die moesten leiden tot een evenwichtige bevolkingssamenstelling van het nieuwe land. Een bevolking die z’n mannetje staat, beschikt over de pioniersgeest en vooruit zal boeren. Voor achterblijvers en zwakkelingen is geen plaats. Dit streven naar perfectie leidt tot haast bizarre taferelen: huisbezoeken die voeren tot in de slaapkamer en de linnenkast.

Bewust leven en werken
Door mijn eigen verhuizing een paar jaar geleden ben ook ik uiteindelijk in voor mij nieuw land terecht gekomen. Ik ben blij dat een strenge selectieprocedure me bespaard is gebleven. Daar zou ik niet graag aan onderworpen worden. Toch heb ik mezelf naar aanleiding van het boek afgevraagd hoe ik zelf antwoord had gegeven op de vragen van de selectieambtenaren. Hoe goed ken je je bedrijfsvoering? Op welke manier wil je vooruit boeren? En heb je je zaken op orde? Kortom, hoe bewust leef en werk je?

Vooruit boeren
Goed om eens bij stil te staan. En dat hoeft niet alleen bij het zetten van een grote stap op nieuw land te zijn. Kun je hulp gebruiken bij bewust leven en werken? Of om je zaken op orde te krijgen? Denk dan eens aan een agrocoach. Hij/zij kan je een spiegel voorhouden door kritische vragen te stellen. Dat geeft inzicht en houd je scherp. Zodat je vooruit kunt boeren op voor jouw “nieuw land”.

Wil je meer weten over AgrarischeCoaches.nl? Kijk dan eens hier.

Lianne Veenstra is agrarisch coach en trainer. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.veenstra-agrocoahing.nl of stuur een mail naar lianne@veenstraagrocoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden