Skip to content

Het gesprek aangaan

Het gesprek aangaan

Tekst: Monique te Kiefte | www.tekieftecoaching.nl

Ongemakkelijk vond ik het eerder: het gesprek aangaan met vreemden. Ken je dat gevoel ook? Je komt een kamer binnen, vol met mensen die je niet kent. Waar ga je zitten en wat zeg je tegen de persoon die naast je zit? Het gesprek aangaan, best lastig soms.

Spanning
De installateur die de waterleiding heeft aangelegd komt binnen voor een kop koffie en zegt niks. Je stelt een vraag over het weer en hij zegt: “Ja”. Je begint over de rit naar jullie boerderij en hij zegt: “Klopt”. Een echt gesprek is het zo niet. De situatie wordt wel ongemakkelijk. De stilte steeds groter. Hoe red jij je hier uit?

Nou, niet dus. Gelukkig is de pauze van de installateur voorbij, maar de volgende keer bedenk jij je wel twee keer of je iemand uitnodigt voor koffie. Je gaat er tegen opzien en krijgt al buikpijn als je eraan denkt. De spanning voor het gesprek met een vreemde neemt toe. De spanning maakt het nog moeilijker om gespreksonderwerpen te vinden en om ‘aan de praat’ te komen.

Bijeenkomsten
Je ziet er soms tegenop om gesprekken met mensen die je niet kent, aan te gaan. Je voelt je onzeker en het levert je stress op. Misschien laat je liever je partner het woord doen. Maar hoe vaker je dat doet, hoe minder je zelf nog zegt. Je gaat twijfelen aan jezelf. Ben ik wel interessant? Heb ik wel wat boeiends te vertellen? Thuis heb je het zelf nog in de hand om mensen wel of niet uit te nodigen, maar je ontkomt er niet aan om naar bijeenkomsten te gaan, zoals een vergadering of een verjaardag.

Handvatten
Er zijn allerlei handvatten die je kunt gebruiken om een gesprek te starten met mensen die je niet kent. Het belangrijkste daarbij is de ander een positief gevoel te geven. Dat kan onder meer door:
• Bedenk dat er twee (of meer) mensen verantwoordelijk zijn voor een gesprek. De ander kan ook een vraag stellen of het gesprek gaande houden. Misschien voelt hij zich net zo ongemakkelijk met de situatie als jij. Of misschien heeft hij op dit moment geen behoefte aan een gesprek. Je weet het niet.
• Begin het gesprek over iets neutraals zoals: het weer, de ruimte waar je bent, de mensen op de bijeenkomst of de reden voor de bijeenkomst.
• Toon belangstelling voor de ander. Zo voelt de ander zich gezien en gehoord. Bijvoorbeeld: “Hoe was je dag?”
• Stel open vragen, de zogenoemde hoe- en w-vragen: hoe, wie, wat, waar, welke. Zo is de ander vrij om een antwoord te geven wat bij hem past. Bijvoorbeeld: “Hoe was de rit om hier te komen?” Of: “Hoe ken jij de mensen op dit feest?”
• Neem een luisterhouding aan. Laat de ander zien dat je luistert bijvoorbeeld door: oogcontact te maken, naar elkaar toewenden, knikken en hummen. Stel vragen over hetgeen de ander vertelt.
• Kijk waar jullie allebei interesse in hebben. Misschien is dat sport, de mensen die het feestje geven, huisdieren of het dorp waar je woont.

Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor je je zekerder kunt voelen om een gesprek met vreemden aan te gaan. Het belangrijkste is om contact te maken met de ander, dat levert soms meer op dan je van te voren verwacht had.

Wil je meer weten over AgrarischeCoaches.nl? Kijk dan eens hier.

Monique Te Kiefte is agrarisch coach. Wil je meer weten: mail dan naar monique@tekieftecoaching.nl of kijk op www.tekieftecoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden