Skip to content

Zelf doen of hulp vragen?

Zelf doen of hulp vragen?

Tekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching, foto: Pexels

“Alsof ik dat niet zelf kan oplossen”, roept Wim tegen zijn vrouw. Hij is agrarisch ondernemer en net als veel ondernemers houdt hij van zijn onafhankelijkheid en wil hij dingen zelf oplossen.

Het is alsof ik nog mijn zoon van twee hoor zeggen dat hij zelluf! zijn schoenen aan wil trekken. Zeker bij iets nieuws is het heerlijk om die euforie te voelen van ‘ik kan het zelf, ja het lukt!’ Maar als het niet gaat, dit zelf erkennen en uitspreken naar anderen dat het niet lukt, is vaak erg lastig.

Diep gaan
Wim moest eerst heel diep gaan, hij raakte oververmoeid, had last van zijn rug, was geprikkeld en kon zich niet meer goed op zijn werkzaamheden concentreren. Wat nu? Gelukkig was hij zo wijs om hulp te vragen én die in te zetten. Hij schakelde de bedrijfsverzorging en een agrarisch coach in. Na een gesprek met Wim en zijn vrouw komen we tot de kern: hij wil verder met zijn bedrijf. Toch zijn er knelpunten zoals arbeid en de toegenomen administratiedruk. Daarnaast brengen we ook mogelijkheden voor hem en zijn bedrijf in beeld. Wim en zijn vrouw hebben geen opvolger. Hij wil wél nog een paar jaar door.

Toekomstvisie
Er worden verkennende gesprekken gevoerd met de buren. Dat is een jong stel met groeiambities. Wat past bij hem, wat past bij de buren. Er is een goede band. Over en weer leveren de gesprekken energie op, ook al kost het tijd om te kijken naar ieders drijfveren en toekomstvisies. Daarna komt nog een intensief traject met de accountant. Wim noemt het gezegde: ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.’ Het klinkt gemakkelijker dan het is, want bij samenwerking komt veel kijken. Een heldere stip aan de horizon helpt daarbij.

De keuze
Wat heeft Wim en zijn vrouw tot nu toe geholpen vraag ik aan hem halverwege het traject? Dat hij zichzelf toestond om ruimte te nemen door een ander in te schakelen voor bepaalde werkzaamheden. En dat de coach, een onafhankelijk persoon, hen spiegelde, structuur bracht in eerder onuitgesproken gedachten en zaken bespreekbaar maakte.

Iedereen staat vroeg of laat voor de keuze met zijn/haar bedrijf(stak): het zelf doen, uitbesteden, stoppen of samen werken (met in de toekomst de mogelijkheid van bedrijfsovername). Welke keuze maak jij? Wil je hiervoor een sparingpartner hebben? Neem dan contact op. Want alles zelf willen doen is vaak een valkuil.

Meer weten over AgrarischeCoaches.nl? Kijk dan eens hier.

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is agrarisch coach en trainer. Wil je meer weten? Kijk dan op http://www.mavintraining.nl of stuur een email naar info@mavintraining.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden