Skip to content
blog- Eros

Tijd voor elkaar

Tijd voor elkaar – Eros

Tekst: Liza Simons www.eenandereaanpak.nl

Op de boerderij komt liefde, werk en gezin samen. De hartstocht maakt plaats voor onafscheidelijkheid, ritme, regelmaat en emotionele verbondenheid. Wanneer echtparen mij vertellen hoe ze tijdens de ontluikende liefde in elkaar opgingen, vang ik een glimp op van wat hen ooit bij elkaar bracht. De zinnelijkheid, het verlangen naar intimiteit en liefde.

“Uit eten en samen een dagje weg, dat is iets wat wij deden voordat de kinderen er waren. Nu ben ik blij als ik na een dag vol werk en zorg voor de kinderen met mijn benen op de bank zit”.

“De sleur heeft al jaren een greep op onze relatie. We voelen beiden weinig ruimte om dingen anders te doen of er op uit te gaan. We worden opgeslokt door de boerderij, sociale verplichtingen en onze kinderen”.

Tijd voor elkaar
Veel partners combineren de zorgtaak voor de kinderen met werk op het bedrijf of buitenshuis. Deze combinatie zorgt er dikwijls voor dat de tijd voor elkaar op de laatste plaats komt te staan. Ook bij kinderloze paren die samen werken in het bedrijf is het een uitdaging om naast het werk ruimte te maken voor elkaar.

Je zit samen in een ritme, je kent elkaars (on)mogelijkheden en gewoontes, dit zorgt voor een geruststellende vertrouwdheid. Deze vertrouwdheid betekent dat we vrij zijn van veel sociale verplichtingen, je kunt jezelf zijn. Maar met alleen goede vertrouwdheid en geborgenheid houdt een liefdesrelatie vaak geen stand. Erotiek, lichamelijke aantrekkingskracht en intieme verbondenheid met elkaar, zijn van wezenlijk belang.

“Ik mis de oprechte belangstelling in mij, het samen beleven van nieuwe dingen. Alles draait om het bedrijf en de kinderen.”

Investeren
De langzame vervanging van gepassioneerde liefde naar emotionele verbinding vraagt van ons dat wij steeds weer opnieuw investeren in onze partner, in goede en in slechte tijden. Blijf nieuwsgierig naar elkaar, luister oprecht en ga samen dingen ondernemen, zoals je dit deed toen je elkaar net kende. Hoe vaak vraag jij jouw partner hoe het met hem/haar gaat?

De werkelijkheid van een boerenbedrijf -al dan niet in combinatie met een gezin- maakt een planning voor afspraakjes wenselijk. Er moet onevenredig veel geregeld worden om samen even weg te kunnen. Planning lijkt misschien niet zo romantisch, maar het houdt een feitelijke intentie in, en een intentie drukt waarde uit. Wanneer je een afspraak met elkaar maakt, bevestig je eigenlijk jullie relatie met elkaar.

“Als wij uit eten gaan zijn onze gesprekken altijd anders. We komen even los van de sleur en hebben oprecht oog voor elkaar.”

De letterlijke afstand tot onze verplichting in werk en gezin zorgen ervoor dat je elkaar weer als partner kunt zien. Je bent even geen collega of ouder van jullie kinderen, je bent een stel dat elkaar lief heeft.

Wil je graag meer lezen over het onderhouden van een liefdevolle relatie? Dan zijn de onderstaande boeken iets voor jou:
– Erotische intelligentie, Esther Perel
– Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven, Hans ’t Hart
Daarnaast is de podcast van Esther Perel: Where Should We Begin? een echte aanrader voor wie liever luistert dan leest.

Meer weten over AgrarischeCoaches.nl? Kijk dan eens hier.

Liza Simons werkt als agrarisch coach en trainer. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.eenandereaanpak.nl of stuur een mail naar liza@eenandereaanpak.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden