Skip to content

Loslaten of anders vasthouden

Loslaten of anders vasthouden

Tekst: Willy Kempen | www.willykempen.nl

Loslaten
Herken jij dat ook, zo gauw je iets dwars zit krijg je al snel het advies “loslaten”. Loslaten het lijkt wel het modewoord van nu. Maar loslaten is niet makkelijk en zeker niet altijd haalbaar. Vooral als je iets moet loslaten wat jou zo dierbaar is zoals bij het overdragen van de boerderij. Juist als je probeert iets weg te duwen, dringt het zich aan je op. Vergelijk het met een ballon onder water duwen. Deze komt elke keer weer terug omhoog.

Anders vasthouden
In plaats van loslaten kan je ook streven naar “anders vast te houden”. Zoals bij het verlaten van de boerderij en overdracht aan je opvolger. De boerderij, tevens je levenswerk, zit in je hart. Dat kan je niet loslaten. Het is een te grote, vaak niet realistische stap. Wel kan je het “anders vasthouden”. Door trots te zijn op wat je hebt opgebouwd, blij te zijn met de opvolger, een mooie luchtfoto van de boerderij aan de wand. Nee, je bepaalt niet meer welke koe er weg gaat, daar ga je niet meer over. Je loopt niet meer de hele dag op je geboortegrond. Je bent echter wel degene die de basis heeft gelegd voor de veestapel en het bedrijf dat er nu staat. En dat gevoel van trots mag je vasthouden.

Toekomstverwachtingen
Hetzelfde geldt voor het “loslaten” van toekomstverwachtingen die door bijvoorbeeld veranderende wetgeving niet meer mogelijk is. Plan A kan wellicht niet meer haalbaar zijn. Nieuwe toekomstplannen hoef je echter niet los te laten. Je gaat je koers bijstellen. De toekomst “anders vasthouden” door te kijken naar wat er wél kan.

Accepteer dat omstandigheden, woning, toekomstperspectief etc. veranderen. Door op een andere manier hiernaar te kijken blijf je betrokken, hoef je niet los te laten maar kan je datgene wat aandacht vraagt “anders vasthouden”.

Wil je meer weten over AgrarischeCoaches.nl? Kijk dan eens hier.

Willy Kempen is agrarisch coach en mediator. Wil je meer weten? Kijk dan op www.willykempen.nl of mail naar: mail@willykempen.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden