Skip to content
gezonde geest gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Tekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching, foto: Pexels

 

Als moeder en als agrarisch onderneemster kun je eigenlijk niet goed ziek zijn. De meeste werkzaamheden kunnen niet stop gezet worden. Dus gaan we vaak maar door. Totdat het echt niet meer gaat.

Een afspraak met een klant kan niet doorgaan, omdat het haar in haar rug is geschoten. Ze wilde even snel een zwaar kalf dat met zijn voorpoten over het tussenschot van de eenlingbox hing, weer terugdoen in zijn eigen hok. Het kalf was eerder geschrokken van iets en had een sprong in zijn hok gemaakt.

Haalbare doelen
Terwijl mijn klant het kalf optilde, voelde ze iets in haar rug verschuiven. Net nu ze al zo druk was! Dit kan ze er echt niet bij hebben. Ze wilde juist gecoacht worden op ‘hoe houd ik alle ballen in de lucht’, als moeder, boerin, partner en de vele andere rollen die ze in het dagelijks leven vervult. De huisarts schreef rust en zware pijnstillers voor.

Maar ja, ‘rust’, wat is dat? Stilzitten/liggen en toekijken, vond ze wel een zware straf. Dus al snel maakte ze een afspraak bij de chiropractor en in plaats van zittend in gesprek, zijn we samen gaan wandelen in haar omgeving. Kleine stapjes en luisteren naar haar lijf was het advies van haar chiropractor. Maar hoe doe je dat als je gewend bent altijd maar door te gaan? Samen zijn we aan de slag gegaan om haalbare doelen te stellen.

Even pauze
Als moeder en als agrarisch onderneemster kun je eigenlijk niet goed ziek zijn. De meeste werkzaamheden kunnen niet stop gezet worden. Dus gaan we vaak maar door. Totdat het echt niet meer gaat. Terwijl de meeste veehouders voor hun dieren wel preventief werken. Wat doen we zelf? Voldoen we bijvoorbeeld aan de bewegingsnorm (minimaal 30 minuten intensief bewegen per dag) en gezonde voeding (geen vulling maar voedingsstoffen)? Hoe is jouw vitaliteit? Neem je voldoende ontspanning?

Voor mijn klant werkte het om alarmfunctie in te stellen om de 30 minuten, als ze administratief werk deed, om daarna te gaan staan en even te rekken en strekken. In de agrarische sector heeft de automatisering al de nodige arbeidsverlichting gebracht. Toch kan het scheef (of bijvoorbeeld gedraaid in een tractor) en langdurig zitten, allerlei klachten geven.

Herstelvermogen
Gezondheid van ’n mens bestaat uit de som van lichaam en geest (hoofd). Zorg dat je na een intensieve inspanning weer kunt herstellen. Wees je daarbij bewust van jouw energiegevers en energievreters. Heb je afwisseling in je werk en in je lichamelijke en emotionele belasting? Iedereen heeft 24 uur per dag te besteden, maar waar besteed je het aan? Laat je leiden door de waan van de dag? Waar geef je prioriteit aan?

Aanpassen
Sommige dingen heb je niet in de hand en die overkomen je. De vraag is alleen hoe ga je er mee om? Kijk naar wat nog wel mogelijk is. Waar heb je zelf wel invloed op? Ook al ben je niet gewend om hulp te vragen, dit is een vaardigheid die je kunt leren. Kies een concreet doel wat je wilt oefenen (om van te leren). Het helpt om daarbij goed voor ogen te houden wat nu je pijn (of last is) als de situatie blijft zoals die is. Want een verandering doorvoeren vraagt vaak moed en doorzettingsvermogen.

Het helpt als je omgeving, bijvoorbeeld je partner je daarbij ondersteunt en stimuleert. Vertel waarom je het graag wilt en wat je daarbij nodig hebt. Bereid je ook voor op momenten dat het aanpassen van je gedrag moeilijker kan worden. Wil je hulp om je voornemens te laten slagen? Schakel iemand in die weet wat veranderen is en je daarbij concreet kan helpen. Wat is jouw eerste stap op weg naar een gezonde geest in een gezond lichaam?

#voornemens #gezondheid #agrarischecoaches.nl #pauze #herstelvermogen #aanpassen

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is agrarisch coach en trainer. Wil je meer weten? Kijk dan op http://www.mavintraining.nl stuur een email naar info@mavintraining.nl of klik op deze link.

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden