Skip to content

Anders denken helpt familiebedrijven

Anders denken helpt familiebedrijven

Tekst: Liza Simons | www.eenandereaanpak.nl

Een voorstel om anders te denken over de relatie tussen oud en jong. Ouderen en jongeren moeten krachten bundelen voor een betere toekomst, zo betoogt Marjolijn van Heemstra in de weekend editie van de NRC op 21 december 2019.

Generatieverschillen zijn betrekkelijk, want de toekomst heeft het verleden nodig voor ontwikkeling.

Na het lezen van dit stuk dwalen mijn gedachten naar alle gesprekken die ik voerde met families over de bedrijfsovername. Kort geleden nog schreef ik een artikel “Boeren tussen de regels”. De jonge generatie is continu op zoek naar toekomstbestendiging, een oproep van jonge generatie boeren aan de oude generatie; om ruimte te maken voor hun idealen. Maar wat betekent het als hun idealen hand in hand gaan met het verleden?

Ervaring versus vernieuwing
De fase naar een bedrijfsovername geeft geregeld spanning, de relatie tussen de eerste en tweede generatie binnen een agrarisch familiebedrijf komt onder druk te staan. Partijen moeten rollen en zienswijze herschikken en toewerken naar een nieuw toekomstbeeld.

Voor de jonge generatie is ERVARING een bevuild woord. Alsof je hierdoor als jongere geen woord meer hebt in te brengen. Alle argumenten verdampen bij ervaring. Voor de oudere generatie is het of alle schepen achter zich worden verbrand. Het roer moet om met VERNIEUWING is de wereld beter af. Alsof je al die jaren voor niets hebt gewerkt. Alle argumenten verdwijnen bij vernieuwing.

Beiden voelen zich machteloos, niet gehoord of gewaardeerd om hun inbreng. Ze voelen zich van elkaar verwijderd terwijl ze in wezen gelijk zijn. Gelijk in hun gevoel van eenzaamheid op hun bedrijf. Men spreekt van een generatiekloof.

Vernieuwde ervaring
Maar wat als ze elkaar zouden opzoeken in het gevoel dat ze beiden ervaren? Als ze zouden luisteren naar elkaars mening? Als ze oprechte vragen stellen en interesse tonen in elkaars werelden? Beide werelden kunnen dan samenkomen. Zo versmelt een toekomstdroom met een herinnering en verbindt de actie toen, nu en straks.

Er ontstaat VERNIEUWDE ERVARING, het intergenerationele denken waarin idealen van de toekomst hand in hand gaan met de ervaringen uit het verleden. Verbinding en contact tussen generaties op een agrarisch familiebedrijf zijn cruciaal voor een gezonde band tussen familie, bedrijf en de toekomst. Agrarische coaching helpt hierbij.

Liza Simons werkt via haar bedrijf Een andere aanpak als agrarisch coach en trainer. Wil je meer weten? Kijk dan op www.eenandereaanpak.nl of mail naar liza@eenandereaanpak.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden