Skip to content

Hoe overtref jij jezelf?

In de flow

Hoe overtref jij jezelf?

Tekst: Lianne Veenstra | www.veenstra-agrocoaching.nl

Doen waar je goed in bent
Lekker in ‘de flow’ zitten, wie wil dat niet? Een heerlijk gevoel om de dingen te kunnen doen waar je goed in bent en je daarbij genoeg uitdaging ervaart. Om genoeg uitdaging te blijven houden, is het belangrijk om zo nu en dan eens even uit je comfort zone te stappen. De spanning te voelen die daarbij hoort. Jezelf een beetje overtreffen, waardoor je weer nieuwe dingen ontwikkeld.

Vaardigheden in balans met uitdaging
Over de combinatie -doen waar je goed in bent en voldoende uitdaging- heb ik laatst een workshop gegeven voor een groepje boerinnen. We maakten gebruik van een grafiek waarbij je vaardigheden uitgezet worden tegen de uitdaging die je ervaart. Als je vaardigheden in balans zijn met de geboden uitdaging, zit je in de flow. Van beide moet ongeveer evenveel gevraagd worden.

Burn-out en Bore-out
Als de uitdaging groter is dan de vaardigheden die je in huis hebt, ervaar je in toenemende mate spanning, stress, zorgen en angst. Uiteindelijk kan dat leiden tot een burn-out. Andersom, als de uitdaging in verhouding kleiner is dan wat je kunt, ervaar je in eerste instantie controle. Je ervaart routine, doet de dingen op de automatische piloot. Naarmate het verschil groter wordt, kan het leiden tot verveling en zelfs tot apathie. De zogenaamde bore-out ligt op de loer.

De bandbreedte wordt wel steeds groter naarmate beide factoren, uitdaging en vaardigheid, hoger worden. Dat betekent dat je niet zo snel uit de flow zult raken, als je echt kunt doen waar je goed in bent en flink wat uitdaging ervaart.

Jezelf ontwikkelen
Nu zijn vaardigheden zaken die je kunt ontwikkelen. Kennis en kunde kun je opdoen. Niet alleen middels scholing. Maar denk ook eens aan al die ervaringen die je elders opdoet. Met werk dat je doet. Of het nu betaald is, of vrijwilligerswerk betreft. In je bedrijf, of daarbuiten. Maar ook in de privé sfeer, bijvoorbeeld met het opvoeden van kinderen of het klussen in en om huis.

Andere omgeving
De uitdaging echter is iets wat je omgeving je biedt. Die kun je ook opzoeken: een omgeving met voldoende uitdaging. Als boer(in) zul je niet zo snel kiezen voor een ander beroep. Maar je kunt er wel voor kiezen om zaken naast je bedrijf op te pakken: bestuurswerk als je daar lol in hebt. Of je bedrijf openstellen voor geïnteresseerden en rondleidingen verzorgen. Of…vul maar in wat bij jou past en wat je uitdaagt.

Hoe overtref jij jezelf?
We gedijen het beste wanneer we de flow kunnen combineren met een beetje spanning. Net even uit je comfort zone. Jezelf een duwtje geven waardoor je nieuwe dingen leert. Hoe overtref jij jezelf?

Lianne Veenstra is agrarisch coach en trainer. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.veenstra-agrocoahing.nl of stuur een mail naar lianne@veenstra-agrocoaching.nl. Je kunt ook hier het contactformulier invullen.

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden