Skip to content

Praten over je gevoelens helpt!

Praten over je gevoelens helpt…

Tekst: Dik Veefkind AgroCoach

Hard werken en geld verdienen… Dat is de levensstijl van veel agrarisch ondernemers. Niets mis mee zo op het eerste gezicht. Er moet geld worden verdiend want je gezin moet leven en je rekeningen moeten worden betaald. En ja… als het kan wil je ook nog investeren want stilstand is achteruitgang of die machine of trekker is echt aan vervanging toe.

Maar wat als je er achter komt dat hard werken niet altijd werkt? Als je klem komt te zitten tussen denken en doen, inspanning en ontspanning? Een groter wordend aantal ondernemers ervaart toenemende psychische druk en heeft vragen over de toekomst. Bedrijven worden groter, en daarmee ook de belangen en risico’s. De overheid legt strenge regels op, prijzen staan onder druk en de maatschappij vindt ook van alles van je bedrijf en de sector. En jij moet daar allemaal mee dealen.

Een boer is toch ook gewoon maar een mens? Je hebt hoogte- en dieptepunten, gevoelens en idealen, teleurstellingen en overwinningen. Toch vinden veel agrarisch ondernemers het best lastig om te praten. Laat staan over je gevoelens. Het levert toch niets op, hoor ik vaak. En dat is niet waar.

Als mens heb je emoties, daar kun je niet om heen. En die emoties die moeten van tijd tot tijd uit je lijf. Ze hebben een belangrijke functie, namelijk om te ontladen op emotioneel niveau. Als je niet van tijd tot tijd “iets” met je gevoelens doet, gaat het op de langere termijn niet goed. Je kunt vastlopen, slecht slapen, gaan piekeren, ziek worden misschien. Regelmatig een goed gesprek voeren kan erg helpen om deze emoties en gevoelens de ruimte te geven, om ze te uiten.

Wat zit je dwars? Waar loop je tegenaan? Waar slaap je slecht van? Waar wil je graag vanaf? Vaak kan een buitenstaander net even beter of verder doorvragen dan iemand van dichtbij. Soms speelt schaamte of de angst voor verdriet of boosheid een blokkerende rol. Soms zijn we bang om wat de ander van ons vindt. Soms zeggen we tegen onszelf: dat heb ik toch niet nodig..?

Uit de praktijk van alle dag blijkt dat veel van de boeren waar ik als coach mee spreek blij is met één of meerdere gesprekken over waar ze tegenaan lopen in het leven of hoe het verder moet met het bedrijf. Een luisterend oor, een klankbord, een spiegel… Het maak niet uit hoe je het noemt. Heb jij er één?

Praten helpt, dat is zeker!

Meer informatie vind je op http://www.agrocoach.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden