Skip to content

Van lastig naar liefdevol

Van lastig naar liefdevol

Tekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching

De sfeer is in huis om te snijden. Ik kom op verzoek van Nel* bij hen thuis. Nel en haar partner Wouter (*praktijkcasus, maar met verzonnen namen en aangepaste details) kennen elkaar ruim tien jaar. Wouter is een harde werker en heeft het melkveebedrijf met zijn eigen handen opgebouwd. Nel heeft haar eigen baan opgegeven en werkt mee in het bedrijf, daarnaast draagt ze vooral de zorg om de kinderen en het huishouden. Hoe komen ze uit deze lastige situatie?

Partners met eigen rollen
De partners zijn op elkaar ingespeeld en hebben ieder dus hun eigen taken. Toch loopt het scheef. Wouter ervaart steeds meer de druk van de overheid en samenleving. Ze hebben geïnvesteerd in een nieuwe stal, maar die staat nu voor 1/3 leeg. Hij wil over zijn eigen toekomst heen kijken voor zijn kinderen, maar voelt zich nu belemmerd.
Wouter zijn overlevingsstrategie is schouders eronder zetten en nog harder werken. Nel ziet dat maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over hem en de toekomst. Ze heeft het gevoel dat ze Wouter niet kan bereiken en ieder moment dat ze samen zijn probeert ze hem hiermee te confronteren. Het effect is echter dat er een grimmige sfeer ontstaat en Wouter weer naar buiten gaat en haar confrontatie vermijdt.

Wat kan een coach doen
Door het gesprek en de voorbeelden krijg ik een indruk van de situatie, die ik vertaal voor het echtpaar. Ze raken als het ware in een negatieve interactiecirkel (een spiraal) waarin conflicten worden geuit. Het gaat niet om wie er goed of fout is, maar het gaat om de relatie. Nel uit zich in de meeste situaties als ‘de achtervolger’ en Wouter als ‘de terugtrekker’. Ik heb deze cirkel en het effect daarvan voor hun benoemd. Dat geeft hun helderheid.

Emoties achter het gedrag
Emoties komen voort uit onze basisbehoeften en zijn daardoor heel menselijk. Deze emoties sturen vaak onbewust ons gedrag. Samen met het stel verken ik de emoties onder het gedrag. Dat is puzzelen. Met z’n drieën hebben we het gesprek en ik verdeel mijn aandacht over beiden. Om en om komen beide partners aan het woord. En onder de oppervlakte liggen nóg diepere emoties verborgen die raken aan hun behoeften en aan eerder opgedane kwetsuren in het leven. Wat ik doe, is vragen stellen. Daarna luister ik naar de gevoelens, naar de onderliggende behoeftes en naar hun lichaamstaal. Ik help Nel te vertellen wat ze voelt als Wouter haar voor haar gevoel ontwijkt. Vervolgens help ik ze om hun gevoelens naar elkaar uit te spreken, daarmee ontstaat weer verbinding.

Gevoel en toekomst
Je kunt veel ellende voorkomen door stil te staan bij je eigen gevoel en hier woorden aan (leren) geven. We kennen allemaal uitdrukkingen als iets kan ‘zwaar op de maag liggen’. Door stress en ongeuite emoties kunnen zware gevoelens opgekropt worden en bijvoorbeeld maagpijn veroorzaken. Ook al zijn Nel en Wouter het niet gewend om hun onprettige gevoelens te uiten naar elkaar, gaan ze het aan en merken ze dat het ze helpt om uit de negatieve patronen te stappen en weer dichter bij elkaar te komen. Na een traject met mij merken ze dat ze samen sterker zijn en weer hoop zien in hun gezamenlijke toekomst. Dit proces van leren is lastig en naar mate het traject vordert komt de sprankeling weer terug en ervaren ze ‘het samen zijn’ weer als fijn en liefdevol.

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is agrarisch coach en trainer. Wil je meer weten? Kijk dan op www.mavintraining.nl of stuur een email naar info@mavintraining.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden