Skip to content
Het familiegesprek

Het familiegesprek

Het familiegesprek

Tekst: Willy Kempen | www.willykempen.nl

De familie voelt zich nog sterk verwant met de boerderij, ook al woont men er niet meer. Wat doet het ‘psychologisch eigendom’ met mensen? Het familiegesprek helpt onduidelijkheden bespreekbaar te maken.

De vrijgezel
Wim* komt uit een gezin van zes kinderen en is de opvolger van het veehouderijbedrijf. Een voor een zwermen de broers en zussen uit, vader en moeder komen te overlijden en Wim blijft als vrijgezel alleen achter op zijn bedrijf.

De broers en zussen blijven, als vanzelfsprekend, de ouderlijke boerderij zien als een stukje (psychologisch) eigendom. Broer Jan heeft er zijn houtopslag. Broer Karel heeft technische apparatuur in de schuur gestald. Zus Karin houdt de tuin bij. Zwager Kees komt elke ochtend stipt om 10 uur koffie drinken. Al met al ‘voorkomen’ broers en zussen eenzaamheid voor broer Wim en kunnen zij nog regelmatig ‘naar huis’ zoals zij ouderlijke boerderij noemen.

Een vriendin
Dan gebeurt het onverwachte… Via een gezamenlijke kennis ontmoet Wim een leuke vrouw, Annelies. Het klikt, de vonk slaat over en al gauw zijn er plannen om te gaan samenwonen. Zodra de broers en zussen daar kennis van hebben gaat de familie op de boerderij aan slag: Zij zoeken een mooi behangetje uit, andere vloerbedekking, nieuwe lijstjes om de familiefoto’s. Wat zal Annelies zich welkom voelen en verrast zijn.

En verrast is Annelies zeker… In haar ogen bepaalt de familie hoe het ouderlijk huis eruit moet blijven zien. Alle goede bedoelingen ten spijt had zij een houten vloer in gedachten en wilde ze moderne gestucte muren. Een flinke tegenvaller voor Annelies die hier niet gelijk een punt van wil maken.

Privacy is belangrijk
Al snel volgen er meer tegenvallers. Zwager Kees blijft elke ochtend op de koffie komen, broers en zussen houden het bezit van de schuren en erf en vallen te pas en onpas binnen. Annelies voelt zich steeds kleiner en ongelukkiger worden. Er lijkt geen ruimte te zijn voor haar. Als ze het met Wim haar knellende gevoel probeert te bespreken ziet hij het probleem niet. Zijn broers en zussen hebben altijd goed voor hem gezorgd? Er is plek genoeg voor iedereen.

Annelies krijgt het gevoel te stikken in dit voor haar benauwende familiesysteem en vertrekt. Alle goede bedoelingen van broers en zussen ten spijt en ondanks de nog steeds aanwezige liefde voor Wim.

Het familiegesprek
Wim is kapot van verdriet en zoekt hulp. Ook al is het niet makkelijk er wordt nu wél gepraat. Onder begeleiding vertelt Wim zijn familie over zijn gevoelens en de spagaat waarin hij terecht gekomen is. Broers en zussen weten niet wat ze horen. Uiteindelijk willen ze allemaal Wim gelukkig zien.

Nu blijkt dat aannames het geluk in de weg te zitten. Na aanvankelijk moeizame gesprekken wordt er een oplossing gevonden in de vorm van een kantine in de schuur waar broers en zussen welkom zijn. En… overwint de liefde. Het huis wordt het domein van Annelies en Wim met een houten vloer en gestucte muren.

Willy Kempen is agrarisch coach en mediator. Bekijk hier de profielpagina van Willy. Wil je meer weten? Laat hier je gegevens achter of kijk op www.willykempen.nl of mail naar: mail@willykempen.nl

* namen zijn gefingeerd, dit verhaal berust op een combinatie van meerdere zaken.

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden