Skip to content

Hoe vergroot je je veerkracht?

Hoe vergroot je je veerkracht?

Tekst: Monique te Kiefte | te Kiefte Coaching

Iedereen heeft wel eens tegenslag op het bedrijf. Daar heb je geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt is hoe je daarmee omgaat. Hoe ga jij om met tegenslag op jouw bedrijf?

Hoe reageer je?

Tegenslag op het bedrijf, niemand vind het fijn. En toch gebeurt dat wel eens: een varken waar de biggen niet afkomen, een koe met melkziekte, de biggenprijs is te laag of er is droogte terwijl je regen nodig hebt, om over de regelgeving nog maar te zwijgen.

Hoe ga je hiermee om? Dat is voor iedereen anders. Waar de één zijn schouders over ophaalt, kan het de ander van slag brengen. De één trekt zich terug of vlucht in zijn werk, de ander krijgt een kort lontje en weer iemand anders krijgt fysieke klachten.

Gevolgen

Als je ervaart dat je steeds tegenslag hebt op je bedrijf en je staat langere tijd onder druk dan heeft dat lichamelijke gevolgen. Dingen die je voorheen leuk vond om te doen, kosten nu opeens moeite. Het kost dan energie om je dagelijkse werk te doen.

Het heeft ook emotionele gevolgen. Je bent steeds minder in staat om breed te kijken, je blik vernauwt zich. Je gaat meer piekeren om oplossingen te bedenken. Vaak blijf je dan in hetzelfde kringetje van gedachten ronddraaien. Het kan zijn dat je jezelf een schuldgevoel gaat aanpraten; ‘had ik maar zus, of had ik maar zo gedaan’. Je wordt er moedeloos van omdat je geen oplossing kunt vinden. Voor je gevoel sta je met de rug tegen de muur.

Stel jezelf vragen

Als je tegenslag op je bedrijf hebt is het goed je af te vagen of je daar invloed op hebt. Is het antwoord ‘ja’, doe dan wat nodig is. Is het een situatie waar je geen invloed op hebt, denk dan aan een eerdere heftige tijd of gebeurtenis. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Wie of wat hielp je daar doorheen?
  2. Wat voor positiefs leerde je daardoor over jezelf?
  3. Hoe heeft je dat geholpen om om te gaan met heftige situaties later?

Zo sprak ik eens iemand die te maken had met agressie op zijn werk. Ik vroeg hem of hij zo’n situatie eerder had meegemaakt. Inderdaad, tijdens een andere baan had hij ook te maken gehad met agressie. Door terug te denken aan hoe hij daar toen mee was omgegaan bedacht hij handvatten hoe hij deze situatie te lijf zou gaan. Vol zelfvertrouwen in zijn aanpak en in zijn kunnen ging hij de deur uit.

Als je tegenslag krijgt te verwerken is het van belang dat je veerkracht groot genoeg is. Door een effectieve manier te vinden om met tegenslag om te gaan wordt je veerkracht groter.

Wat doe jij om je veerkracht te vergroten?

Monique te Kiefte is agrarisch coach. Wil je meer over haar weten kijk dan op www.tekieftecoaching.nl of stuur een mail naar: monique@tekieftecoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden