Skip to content

Wie heeft wie?

Wie heeft wie?

Tekst: Jan van der Zee | www.janvanderzee.nl

Verbeten
De tijd van goede voornemens, sinterklaas- en kerstcadeaus ligt weer achter ons. Ik zie steeds vaker dat er naast Sinterklaas ook met Kerst cadeaus aan elkaar worden gegeven. Zo ook in de agrarische sector.

Zo kwam ik laatst bij een veehouder die een digitale radio voor hem onder de kerstboom vond. Een boerin vond ’s morgens een theaterbon onder de boom. Wat me trof bij al deze cadeaus was een akkerbouwer die tegen me vertelde dat zijn zoon een soort van spelletjes computer had gekregen. Toen ik binnen kwam voor een bakkie koffie en zijn zoon begroette, hoorde hij me niet. Hij was zo verbeten bezig een spelletje te spelen, dat hij alleen maar oog had voor zijn nieuwe aanwinst. Er kon van alles om hem heen gebeuren, maar er was maar één ding belangrijk en dat was zijn spelletjes computer.

De boerderij
Dit beeld zie ik ook regelmatig in het agrarisch veld. Niet dat boeren en boerinnen verbeten bezig zijn spelletjes op hun tablet af te werken, maar wel dat de boerderij hen volledig in beslag neemt. De ontwikkeling van veel bedrijven is hard gegaan. Waar je bijvoorbeeld jaren geleden met je vader en moeder nog 50 stuks melkvee had, zijn dat er nu 200 met nog een extra tak erbij. Je kinderen hebben (nog) geen oog voor de boerderij en je partner heeft een baan buiten het bedrijf, waardoor je samen met personeel je bedrijf runt.

Dit voorbeeld, of iets wat er op lijkt, kom ik als coach vaak tegen. Meestal omdat ik gevraagd word eens langszij te komen om hen te mogen bevragen op hun bedrijf, onderlinge relatie(s), toekomstplannen en ga zo maar door. Het valt vaak op dat de onderneming de hoofdrol speelt bij elke vraag die ik stel. Als het gaat om de toekomst komt de boerderij voorbij. Als het gaat om verdeling van vrije tijd is daar ook de boerderij. Als het gaat om de relatie onderling, staat de boerderij daar soms tussen in.

Na verloop van tijd zie ik dat beeld weer voor me van die jongen die verbeten zijn spelletje op de computer speelt, alles gaat aan hem voorbij. Er is uiteindelijk maar één ding belangrijk, zijn spelletje.

Nog 1 vraag
Zo kan ook de boerderij een grote mensen spelletje zijn, waarbij alles aan de ondernemer(s) voorbij kan gaan. Dan is het goed de vraag te stellen; heb jij een boerderij, of heeft de boerderij jou?

Jan van der Zee is agrarisch coach. Wil je meer over hem weten? Mail dan naar: mail@janvanderzee.nl of kijk op zijn website: www.janvanderzee.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden