Skip to content

Krotenkoker

Krotenkoker

Tekst: Lianne Veenstra, Veenstra Agrocoaching

“Krotenkoker!” Een term die mijn moeder nogal eens gebruikte om aan te geven dat je er een rommeltje van maakte. Dat schoot mij dit weekend te binnen, terwijl ik de rode bietenoogst uit onze moestuin aan het verwerken was. Kroten koken, tja, dat geeft een rommeltje. Overal rode vlekken: op het aanrecht, de pannen, de vloer en in m’n kleren.

Ergens een rommeltje van maken, dat doen we allemaal wel eens. Soms is dat ook nodig. Om iets moois te kunnen maken, creëer je vaak eerst troep. Denk maar aan een verbouwing of een knutselproject met kinderen.

Opruimen
En dan opruimen als de klus geklaard is. Eenmaal aan het opruimen en schoonmaken begonnen, blijkt de troep wel mee te vallen. En het uiteindelijke resultaat mag er zijn! Het kan een kunst apart zijn om tevreden terug te kijken op het proces en bewust te genieten van het resultaat. Wel heel belangrijk om daar de tijd voor te nemen!

Regelmatig je hoofd opruimen is ook nuttig: orde scheppen in de wirwar van gedachten. Gedachten over keuzes die je binnenkort moet maken. Of voornemens die je al tijden hebt, maar die toch steeds niet tot uitvoering komen. Het kan heel wat gepieker opleveren. Je kunt dan flink behoefte hebben om orde op zaken stellen. Overzicht creëren om daarmee inzicht te krijgen, en tot actie over te kunnen gaan.

Hulp vragen
Er zijn situaties waarin het niet goed lijkt te lukken: opruimen en overzicht creëren. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Gezamenlijk een klus klaren kan meer voldoening geven en tot mooiere resultaten leiden, dan altijd alles alleen doen. Maar ja, hulp vragen…. Wees eens eerlijk: hoe makkelijk of moeilijk vind jij dat?

In de agrarische sector zijn we gewend om zelfvoorzienend te zijn. Handigheid op velerlei vlak is gewenst. “Je moet jezelf zien te redden” kan zo’n onbewuste boodschap zijn die je van de generaties voor je meekrijgt. Dat maakt het soms extra ingewikkeld om hulp te vragen.

Verder komen
Maar toch kan die hulpvraag stellen, of alleen al het signaal afgeven dat je het lastig vindt, je enorm veel verder helpen. Ik krijg het regelmatig terug na een coachgesprek. “Dat had ik veel eerder moeten doen!” Of “alleen al m’n verhaal aan jou vertellen, heeft me geholpen om m’n eigen gedachtes op een rij te krijgen” En daarmee kun je dan weer (zelf!) vooruit en kom je verder.

Terug naar onze keuken en de rode bieten: toch nog wel een heel project wat ook wel de nodige tijd kost. Maar als alles dan in diepvrieszakken zit en de keuken opgeruimd is, loop ik tevreden naar de vriezer met m’n porties kroten. We kunnen weer even vooruit met deze voorraad. Maar natuurlijk genieten we vanavond eerst van een heerlijk maaltje eerste oogst uit eigen tuin!

Lianne Veenstra is coach voor agrarisch ondernemers. Via haar bedrijf Veenstra Agrocoaching begeleidt en coacht Lianne dagelijks agrarisch ondernemers. Meer weten? Kijk dan op  http://www.veenstra-agrocoaching.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden