Skip to content

Stop vergelijken en zoek veerkracht

Stop vergelijken en zoek veerkracht

Tekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen MAVIN training & coaching

Als ondernemer moet je veerkrachtig zijn. Maar wat is veerkracht? Het betekent dat je de juiste instelling én innerlijke kracht hebt om de confrontatie aan te gaan met de uitdagingen van je leven. Ook als die uitdagingen soms overweldigend lijken. Wat telt, is niet wat er met je gebeurt, maar hoe je erop reageert!

Het gaat niet goed in de agrarische sector. Dat ontdekte heel Nederland tijdens de uitzendingen van ‘Onze Boerderij’ (programma van KRO-NCRV met Yvon Jaspers). Boer Frans die uiteindelijk ook andere plannen maakt, is een mooi voorbeeld van veerkracht. Een krachtige reactie op moeilijkheden, waarin een ieder zijn eigen weg kiest.

Op zoek naar jezelf
De Amerikaanse Liggy Webb schreef het boek ‘Vergroot je emotionele veerkracht, leer beter omgaan met veranderingen en tegenslagen’. Liggy beschrijft hoe je je emotionele veerkracht kunt vergroten. Op zoek gaan naar jezelf, dat is volgens haar de eerste stap. En ze heeft gelijk.

Op zoek gaan naar jezelf. Hoe doe je dat?

• Stop met vergelijken. Jezelf vergelijken met anderen gaat je niet verder helpen. Het leidt alleen maar tot ijdelheid of bitterheid. Stel dat je denkt: “Had ik maar, net als boer Klaasen, een zak met geld gekregen bij de uitkoop van mijn bedrijf, dan hadden we het nu financieel niet zo zwaar”. Dit soort gedachten maken je bitter. Je gaat wrang reageren naar collega’s die fluitend hun rekeningen lijken te betalen.

• Neem jezelf als maatstaf. Dat klinkt misschien makkelijk, omdat de praktijk vaak anders is. We worden als agrarisch ondernemer juist gestimuleerd om bedrijfsresultaten te vergelijken in studiegroepen en de financiële resultaten via de accountant. Maar onthoud: niemands situatie is 100% vergelijkbaar met die van een ander. Jij bent jij en niemand kan jou vervangen. Jij bent uniek!

• Leer van de ander. Als je stopt met vergelijken en jezelf openstelt, kun je van de ander leren. Het lijkt in tegenspraak met bovenstaande maar leren is wat anders dan vergelijken. Je geeft jezelf de kans om te ontdekken wat in jouw situatie anders kan. Je stelt jezelf dan vragen als: Wat kan ik doen in mijn situatie? Wat kan ik leren? Wat voor keuzes heb ik, zelfs in deze schijnbaar uitzichtloze situatie? Haal ik uit mijzelf wat er inzit?

Met veerkracht zie je in alles wat je overkomt een kans om je positie in het leven opnieuw te bekijken. Een kans om iets nieuws en belangrijks te leren. Ook het stoppen van je bedrijf kan een springplank zijn naar een sterkere toekomst!

Mijn boodschap voor jou is dan ook: stop het vergelijken en leer veerkrachtig te zijn!

Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen is coach en trainer voor agrarisch ondernemers. Via haar bedrijf MAVIN training & coaching begeleidt ze dagelijks agrarisch ondernemers. Meer weten? Kijk dan op www.mavintraining.nl of stuur een email naar info@mavintraining.nl
www.agrarischecoaches.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden