Skip to content

Overbelasting en stress

Overbelasting en stress op “Onze Boerderij”

Tekst: Willy Kempen

Hoe zwaar is een glas water?

Stop even en denk eens rustig na. … Weet jij het antwoord? Waar denk je aan 100 gram, 200 gram, 400 gram? Stel je eens voor dat je met gestrekte arm dat glas water vast houdt, wat doet het gewicht er dan daadwerkelijk toe?

Veel belangrijker is hoe lang je het glas vasthoudt. Is dat één minuut, één uur of één dag? Eén minuut een glas water vasthouden is te doen, maar één dag is een hele kunst. Je raakt vermoeid en overbelast.

Beren op de weg
Zo werkt dat ook met stress: Even spanning is niet erg, maar 24 uur per dag wel. En dan ontstaat overbelasting en in ernstige gevallen een burn out. Stress hoort bij het leven en kan zelfs functioneel zijn, maar langdurige stress is funest. Het put je uit, je krijgt een kort lontje en overal zie je beren op de weg. Het genieten van het boerenleven raakt op de achtergrond.

Zo was stress te zien en te voelen bij boer Jan en boer Agnes tijdens de 1e aflevering van “Onze Boerderij”. Integer in beeld gebracht door Yvonne Jaspers.

Onderzoek eens waar jij je zo druk om maakt en besluit of je er invloed op kunt uitoefenen. Zo ja, neem maatregelen. Zo nee, accepteer dat het is wat het is! In het programma “Onze Boerderij” was te zien dat zowel boer Jan als boer Agnes de diverse opties naast elkaar gezet hebben en keuzes maakten.

Zorg voor jezelf
Relativeer en probeer letterlijk en figuurlijk tijdig afstand van de boerderij te nemen. Praat erover, zoek ontspanning, focus op successen en geniet van geluksmomentjes zoals de geboorte van een mooi vaarskalfje, of de oogst van je gewassen. Stop je energie in zaken waar je wél invloed op hebt.

Het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Dus voorkom langdurige overbelasting door tijdig het glas water neer te zetten. Vasthouden heeft namelijk geen enkele zin, de enige die je er mee hebt ben jezelf.

Voor meer informatie kijk je op http://www.willykempen.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden