Skip to content

Trots en schaamte

Trots en schaamte – Jan van der Zee

Mijn eerste blog op de nieuwe website van de agrarischecoaches.nl We zijn van plan regelmatig wat te schrijven over boeren, coaching, mediation, trainingen en meer van dat zulk zaken.

Maar in deze eerste blog leek het me een uitgelezen kans om te schrijven over de reden waarom we een eigen website hebben gemaakt. En het zal je misschien verbazen, maar hij is in eerste instantie niet in de lucht gekomen om meer opdrachten binnen te krijgen. Hij is de lucht in gegaan in de hoop dat de kwaliteit van ons werk beter wordt en uiteindelijk de mensen waar ik het voor doe beter geholpen zijn.

Wat mijzelf betreft, ik werk voor mijn gevoel mijn leven lang al met boeren en met boerinnen. Geen straf overigens! Ik geniet van hun ondernemerschap, de cultuur, het gezinsbedrijf, de dieren etc. Als je met boeren wilt werken moet je hun taal kunnen spreken en verstaan. Ik kom maar al te vaak tegen dat als boeren en tuinders naar hulpverleners gaan ze het idee krijgen dat ze niet gehoord worden. En veel gevallen is dat ook echt zo.

Hulpverleners speken de boerentaal niet. Dus om goed te kunnen helpen bij bijvoorbeeld een boerenconflict of ondersteunen in het agrarisch ondernemerschap, MOET je de boeren taal spreken. Dan zou je denken, dat als ik van mezelf vind dat ik de boerentaal tot in perfectie beheers, ik goede hulp kan bieden, dat is ook zo! Toch is de praktijk anders en merk ik dat de hulpverlener regelmatig te laat langszij komt. Er rest dan niets anders dan damage-control. Of te wel, de schade beperken.

In al die jaren dat ik boeren en tuinders begeleid met diverse zaken, merk ik dat ik nagenoeg in alle gevallen te laat aan tafel kom. Want wat ik nog niet verteld heb is dat boeren en iets in mindere mate boerinnen, selfmade men en women zijn. Daarnaast zijn ze best trots en kennen een groot schaamte gevoel als het op hun bedrijf niet zo hoort te gaan zoals ze zelf vinden dat het hoort te gaan. Je hoort het immers zelf op te moeten lossen. Of zoals een oud gezegde luidt: de vuile was hang je niet buiten.

Trots en schaamte is in vrijwel alle gevallen de reden dat ik te laat bij een huwelijkscrisis kom of een conflict tussen bijvoorbeeld vader en zoon. Hoewel ik de trots en schaamte begrijp weet ik en heb ik door al die jaren heen gezien dat er weer hoop gloort als je de drempel van trots en schaamte voorbij bent.

Ik hoop van harte dat onze gezamenlijke website agrarischecoaches.nl de drempel om hulp of ondersteuning in te roepen een flink stuk zal verlagen zodat mijn collega’s of ik eerder langszij mogen komen om samen te werken aan perspectief. Want is ten diepste is dat wat mij persoonlijk drijft, Passie voor Perspectief

Voor meer informatie kijk je op: http://www.janvanderzee.nl
mail@janvanderzee.nl

Back To Top
Agrarische Coaches.nl Neem direct contact op
Heeft u een vraag of een opmerking?
Laat het ons weten...
Verzenden